top of page

 

SESSÄ°Z KATÄ°L!

​

Avrupa ve Amerika’da "silent killer" adıyla bilinir. Sinsidir, sessizdir, çoÄŸu insan bu katilin kendisini takip ettiÄŸini yıllarca farketmez, çoÄŸu insan ise farkettiÄŸinde katil artık iÅŸini bitirmiÅŸtir. Üstelik aynı katil anne veya babanızı da öldürmüÅŸ ve sıra size gelmiÅŸ olabilir. Bu katil her yıl tüm dünyada milyonlarca insanı öldürür, ama kendisi yakalanıp hapse atılamaz. Ve o, sürekli yeni kurbanlar aramaya devam eder.

​

Bu sessiz katili hepiniz tanıyorsunuz, üstelik çoÄŸunuz onunla beraber yaşıyorsunuz. Birlikte yaÅŸadığınızın belki farkında, belki de deÄŸilsiniz. Kendisiyle sizi tanıştırayım.

​

Adı: HÄ°PERTANSÄ°YON. Sadece sinsi deÄŸil aynı zamanda seri katildir, hipertansiyon. Yüzde 90´Ä± genetiktir, anne veya babanızda varsa sizde 35-40 yaÅŸlarında ortaya çıkma ihtimali % 40´dır. Hem anne hem babada varsa % 80 sizde de oluÅŸacaktır.

​

Hipertansiyonların sadece % 10´unda genetik dışı nedenler saptanır, bunlar böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması, böbrek damarında daralma, tiroid hastalıkları, kalp veya böbreÄŸi tutan hastalıklar olabilir. Sebebini bulduklarımız tedavi edilebilirdir, ama bunlar genelde genç yaÅŸlarda ortaya çıkarlar ve görülme oranları düÅŸüktür. Bizim asıl katilimiz, yaÅŸ ilerledikçe toplumda %30-40 insanı etkileyen esansiyel hipertansiyondur.

​

Bazen tesadüfen bir ölçümde saptanır, bazen baÅŸaÄŸrısı, ense kökü aÄŸrısı yapar ama genelde belirti vermez. EÄŸer ailenizde tansiyon hastaları varsa, 35-40´lı yaÅŸlarda mutlaka arada ölçüm yaptırmalısınız. Hipertansiyon için tanı, büyük tansiyonun 140 mmHg  ve küçük tansiyonun 90 mmHg  üzerinde olmasıdır. 130/80 ile 140/90 arası deÄŸerler sınır deÄŸerlerdir. Bu ara gruptakiler tuz kısıtlamalıdır. Ä°deal tansiyon 120/80´dir. EÄŸer devamlı 140/90 üzerinde ise tuz kısıtlaması yanında ilaç tedavisi de baÅŸlanır. Katilden korunmanın tek yolu ömür boyunca ilaç kullanarak tansiyonu 130/80 ve altında tutmaktır.

Bazı süper zekalılar ilaç bağımlılık yapar diye ilacı keser, o zaman da tansiyon bağımlılık yapar esas o sizi keser! Ä°laçla düzene giren tansiyon adı üstünde ilaçla kontrol edilir ve ilaç kesildi mi yeniden tansiyon yükselir. Çünkü ilacın etkisi bir gündür. Ä°lacı her gün almanız gerekir. Bazen zamanla tek ilaç yetmez iki, üç, hatta dört ilaçla ancak tansiyonu kontrol edebiliriz. Tansiyon hastaları 3 ayda bir kontrole gelmelidir. Kilolu iseniz her 10 kg vermeyle tansiyonda 10 mmHg düÅŸüÅŸ saÄŸlanır. Tuzlu yerseniz ilaçtan fayda göremezsiniz.

​

Peki, aman ya bana biÅŸey olmaz, tuzumu da yerim, ilaçta içmem, turÅŸuyu da götürürüm, zaten bir rahatsızlık vermiyor dediniz, doktora da gitmediniz. Neler olabilir? Biz bunlara "hedef organ hasarı" deriz. Katiller silahı belli hedeflere niÅŸan alır ve oradan vurur. Bu hedefler; beyin, kalp, böbrekler, ana damarlar ve gözlerdir. ÖrneÄŸin tek bir vuruÅŸ beyin kanaması ve felç veya ölüm demektir. Veya ana damar yırtılmasıyla vurur, veya kalp ve böbrek iflasıyla veya körlükle vurur. Ama mutlaka vurur.

​

Son olarak sarımsak, sirke, maydanoz, limon gibi saçma sapan ÅŸeylerle tansiyon düÅŸürmeye çalışmayın. Bunlar asla ilaçların yerini tutmaz ve sizi korumaz. Gazete ve TV´lerde ÅŸunlar tansiyonu düÅŸürüyor diyenlere bakıp ilaçlarınızı keserek böyle ÅŸeylere baÅŸlamayın. Bu programların adı saÄŸlık programı olsa da kendileri saÄŸlığa zararlıdır. Günümüzde ne yazık ki insan saÄŸlığı,  magazin programları seviyesine düÅŸmüÅŸtür. Önüne otu çöpü dolduranlar, bunların faydalarını saymak yerine evlilik programı falan yapsalar daha uygun olur. Ömrü okumakla geçen bir hekime gitmekten daha mı ucuzdur insan saÄŸlığı? Modern tıbbın alternatifi yine modern tıpdır. Alternatif tıp ot, bitki vs. denilen ÅŸeyler koca bir yalandır.

Neticede hipertansiyon denilen sessiz katilden korunmak için doktor takibi ve  tedavisi ömrünüzü uzatır, organlarınızı korur. Bilinçsizlik kör ve sakat bırakır, bilinçli yaÅŸam ise çaÄŸdaÅŸ insana yakışandır...

Doç. Dr. Metin Sarıkaya

 

dr.metinsarikaya@gmail.com

 

Nefroloji Uzmanı

S.B. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

​

Yayın Tarihi: 20/09/2016

bottom of page