top of page

Hülya Akgün

hulya1717@hotmail.com

 

Diyetisyen

Özel Çevre Hastanesi

 

HEMODÄ°YALÄ°Z HASTALARINA MUTLU YILLAR DÄ°LERKEN !  

​

Evet yeni bir yıla giriyoruz. 2016’nın son saatlerine girerken, hemodiyaliz ile hayatını sürdüren hastalarımıza bazı önerilerde bulunmak istedim.

​

Hemodiyalize giren hastaların, yaÅŸam kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan birisi de doÄŸru beslenmedir. Yılbaşı sofralarında neler yenileceÄŸi heyecanı ve telaşına tabii ki hastalarımız da ortak olacaklardır.

​

Özellikle en son Cuma günü diyalize girecek hastalarımız  sıvı alımı ve potasyumdan zengin gıda tüketimi konusunda daha dikkatli olmalılar.

​

Potasyumdan zengin gıdalar kaslarımızın daha fazla kasılmasına sebep olur ve yorgunluk hissi yaratır. Kalpte kaslardan  oluÅŸan bir organ olduÄŸu için kalbimize zarar vererek kalbin ritmini bozar ciddi sorunlara yol açabilir.

​

Hastalarımız potasyum ve fosfordan zengin gıdaları tüketirken gösterdikleri dikkati, tuzlu baharatlı gıdaları tüketirken de göstermelidir. 

​

Aklından alkol tüketmeyi geçiren hastalarımıza, alkol tüketmeyi önermiyorum, idrar çıkışınız yoksa alkol kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyin.

​

Yılbaşında tüketilebilecek gıdaları göz önünde bulundurarak size tavsiyem ÅŸudur ki; patates, kestane, kabak tatlısı, meyve suları, patlamış mısır, muz, kivi, portakal, mandalina, greyfurt, trabzon hurması, kök sebze ile hazırlanmış salatalar (havuç, turp, kereviz), kahve, koyu çay, salep gibi gıdaları menünüzden uzak tutmanızdır.  Çünkü bu gıdalar yüksek oranda potasyum içermektedir.

​

Balık, deniz ürünleri, salam, sosis, sucuk, pastırma, yaÄŸlı peynir çeÅŸitleri, hazır gıdalar (bisküvi, kraker, cips), kola ve gazlı içecekler, mayalı içkiler, ekmek mayası ve bu maya ile hazırlanmış gıdalar, bir bardak süt veya yoÄŸurttan fazlası, süt ve yumurta ile hazırlanmış tatlılar, sakatatlar, et suyu ya da tavuk suyu ile hazırlanmış pilav ve çorbalar fosfordan zengin gıdalardır.  Bu gıdaları  ölçülü  tüketmelisiniz.  

                                                                                                                                               

Sıvı tüketiminiz içtiÄŸiniz çay, çorba, su dahil günlük 4 su bardağını geçmemelidir. Bunu saÄŸlayabilmek için sizi susama hissini artıracak tuz, ÅŸeker ve baharattan uzak durun.

​

YediÄŸinizin ilacınız, ilacınızın yediÄŸiniz olduÄŸu,  güzel bir yıl diliyorum… 

Yayın Tarihi: 30/12/2016

bottom of page