top of page

 

YAÅž Ä°LERLER, ZEMÄ°N KAYGANLAÅžIR...

​

YaÅŸlı sıfatını bilerek kullanmıyorum, insan bedeni yaÅŸ ilerledikçe belki hastalıklar yönünde deÄŸiÅŸiyor ancak beyin yaÅŸ ilerledikçe daha kıymetli oluyor. Bilgi, tecrübe, yaÅŸanmışlıkların getirdikleri birikiyor ve bir insan beyni yetmiÅŸ yaşında dahi kendini otuz yaşında hissediyor. Bu yüzden ileri yaÅŸ deyimini kullanmak, yaÅŸlı deyiminden daha doÄŸru bence.

​

Tüm dünyada insanların yaÅŸam standartları arttıkça bu yaÅŸam süresine de yansıyor ve ileri yaÅŸlardaki insanların oranı giderek artıyor. Bu oran tüm toplumun %20´sine varıyor. YaÅŸ arttıkça kronik hastalıklar ortaya çıkmaya baÅŸlıyor. Ä°lkel çaÄŸlarda yaÅŸ ortalamasının 30 yıl olduÄŸunu duymak ÅŸaşırtıcı, ancak tıptaki geliÅŸmeler bebek ve çocuk ölümlerini neredeyse sıfırladı, eriÅŸkinlikte basit nedenlerle  örneÄŸin apandisit, böbrek taÅŸları, travmalarda ölümler olmuyor ve çoÄŸu insan ileri yaÅŸlara ulaÅŸabiliyor. Ä°nsanoÄŸlu uzun yaÅŸamını modern tıptaki ilerlemeye ve bilgiye borçludur. 

​

Ä°leri yaşın baÅŸlangıcından kastım 65 yaÅŸ ve üzerini kapsıyor. Ä°nsan evrimi bu yaÅŸlarla baÅŸetmeye henüz adapte olamadı, çünkü bu kadar uzun ömür insanın 500 bin yıllık serüveninde sadece son iki yüz yılı kapsıyor ve ileri yaÅŸlara vücut adaptasyonu henüz oturmadı. Bu adaptasyon süreci  belki binlerce yıl sürecek. 

​

Vücutlarımız hastalıksız dönem olarak en fazla 60´lı yaÅŸlara kadar programlanmış, dolayısıyla kemik erimesi, katarakt gibi görme kusurları, prostat ve rahim kanserleri, yüksek tansiyon, diyabet, damar sertliÄŸi, kronik akciÄŸer ve kalp hastalıkları, kronik böbrek hastalığı, demans-Alzheimer ve felç gibi beyin hastalıkları, her tür kanserde risk artışı gibi birçok saÄŸlık problemi 65 yaÅŸ üstünde ya da daha erken yaÅŸlarda bizi bekliyor. Uzun yaÅŸamın bedelini, yaÅŸ ilerledikçe artan birçok hastalıkla uÄŸraÅŸarak ödüyoruz.

 

Burada her ileri yaÅŸ hastalığından bahsetme durumum olmadığına göre, sadece böbrekleri bekleyen tehditlerden bahsedeceÄŸim. Halen ölüm nedenlerinde birinci sırayı kalp damar hastalıkları alıyor. Ä°leri yaÅŸlarda damarlarda halk arasında kireçlenme denilen ateroskleroz geliÅŸmesi kaçınılmaz bir durumdur. Ä°çinden 65 yıl boyunca su akan bir boruyu düÅŸünün, sudaki kalsiyum ve fosfor boruyu kireçlendirir ve eni sonu tıkar. Aynı durum damarda akan kan için de geçerlidir ve zamanla damarlar daralır ve tıkanır. Özellikle hayati organ olan kalp damarları tıkandığında yaÅŸamın sonu gelir. Günümüzde bu damarlara stent takıp açmak veya bypass ameliyatları kalpten ölümleri hayli azaltmıştır.

​

Aynı durum böbrek damarları için de geçerlidir, bir düÅŸünün, her gün 5 litre olan kanımızı 40 kez süzen yani günde 200 litre kanı süzen böbreklerimizin de yaÅŸla birlikte borularının kireçlenmesi ve az kanlanması beklenmez mi? Ä°leri yaÅŸlarda böbrek damarları incelir, daha az kanlanan böbrekler küçülür ve fonksiyonları %30-40 oranında azalır. Böylece böbrekler en ufak bir darbede yere serilecek duruma gelir. Buna, kaygan bir zemin üzerinde yürümek dememiz yanlış olmaz. 

​

YaÅŸ ilerledikçe en hassas organlardan biri böbreklerimiz olur. Ä°leri yaÅŸlarda ÅŸeker hastalığı böbrekler için birinci tehdittir, yüksek tansiyon ikinci tehdittir ve çoklu ilaç kullanımı üçüncü tehdittir. Yüksek kan ÅŸekeri ve yüksek tansiyon %80  oranında kronik böbrek yetmezliÄŸi nedenidir. Bu hastalıklarda dikkatli bir izlem ve kontrol yapılması, böbreÄŸi vurmalarını engeller. Fakat ne yazık ki, hala tüm dünyada bu sinsi ve katil ikili en büyük böbrek hasarı nedeni olmaya devam ediyor.  

​

Ä°laçlara da dikkat çekmemiz ileri yaÅŸlarda hassas ve zayıf düÅŸen böbrekler için çok önemlidir. Yüksek tansiyon için mutlaka doÄŸru ilaç seçimi gerekir, üzerinde ACE-ARB grubu yazan tansiyon ilaçlarını hekim arkadaÅŸlarımızın dikkatli ve böbrek fonksiyonu kontrolü altında kullanmaları gerekir, ilk seçeneÄŸimiz mutlaka kalsiyum antagonistleri dediÄŸimiz tansiyon ilaçları olmalıdır. Bazı tansiyon ilaçları ileri yaÅŸlarda ani böbrek yetmezliÄŸi yapar, komÅŸunuz Fatma hanıma iyi gelen ilacını alıp içmek sizin için çok tehlikeli olabilir. Her bireye en uygun ilacı doktorunuz belirlemelidir. Rastgele ve bilinçsiz tansiyon ilacı seçimi çok yanlıştır. Nefroloji ünitemize baÄŸlı hipertansiyon polikliniÄŸimiz, özellikle kontrol edilemeyen yüksek tansiyonlarda yardımınıza hazırdır.

​

Son olarak ileri yaÅŸlarda aÄŸrı kesici kullanımları böbrekler için önemli bir risk oluÅŸturuyor. Kemik erimesi veya eklem aÄŸrıları için kullanılan ve üzerinde anti-inflamatuvar, anti-rommatizmal yazan ilaçlardan yani non-steroid dediÄŸimiz gruptan özellikle kaçınmamız gerekiyor. Bu grup ilaçlar ileri yaÅŸlarda ani geliÅŸen böbrek hasarı yapabilir. Kızının ya da torununun kullandığı majezik, voltaren, dikloron, ibufen, apranax, dikloron, cataflam  ve benzeri bir ilacı içen nine, cidden böbrekler için hapı yutmuÅŸ olur. Gerçekte bunlar deÄŸerli ilaçlardır ancak ileri yaÅŸlarda kullanımları risklidir. Genç yaÅŸ grubu insanların kendi aÄŸrı kesicilerini ileri yaÅŸlı büyüklerine rastgele içirmemeleri gerekiyor. AÄŸrı kesicileri leblebi gibi içen genç-orta yaÅŸ grubu da böbreklerini yavaÅŸ yavaÅŸ hasarlandırır. Parasetamol ( vermidon, minoset, parol vs) içeren ilaçların ileri yaÅŸlarda aÄŸrı için kullanımı daha güvenli görünüyor. Aspirini de aÄŸrı kesici dozlarda ( 500-1000 mg) önermiyoruz, sadece kanı sulandıracak kadar 100-150 mg kullanılabilir.

 

Hastanemize yatan ani böbrek yetmezliÄŸi hastalarının büyük çoÄŸunluÄŸunu ne yazık ki, zaten zemini tansiyondan, ÅŸekerden ve aterosklerozdan bozuk olan böbreklere aşırı ilaçlarla yüklenmek oluÅŸturuyor. Yanlış seçilmiÅŸ tansiyon ilaçları, yanında bahsettiÄŸim yanlış aÄŸrı kesiciler, yanında çoÄŸu zaman gereksiz alınan antibiyotikler ve idrar söktürücüler böbrekleri iflasa sürüklüyor. Ä°laçlarını bir göreyim dediÄŸimiz  ileri yaÅŸ hastası, bir çanta ilacı önümüze boÅŸaltıveriyor. ÇoÄŸunda bu saydığım ilaçlar mevcut oluyor. Kalp yetmezliÄŸi ilaçları alan hastaların da mutlaka nefroloji kontrolüne gitmesi gerekiyor, çünkü kalp ilaçlarını hiç kontrole gitmeden kullanan çoÄŸu hasta bize böbrek hasarı ve potasyum yükselmesi ile ölüm sınırında geliyor.

 

Özetle ileri yaÅŸlarda çoklu ilaç kullanımı, tansiyon ve ÅŸeker ayrıca kalp yetmezliÄŸi veya bunların üstüne gelen bir ishal atağı gibi sıvı kayıpları, zaten kaygan zemin üstünde yürüyen böbrekleri vuruyor. Ä°leri yaÅŸ mutlaka böbrek testlerinin takibini gerektiriyor. 65 yaÅŸ üzerinde en azından  6 ayda bir nefroloji kontrolünü aksatmayalım. Hiç abartı demeyin, genç yaÅŸlara göre tam 40 kat daha fazla oranda böbrek hastalığı riski 65 yaÅŸ üzerinde bizi bekliyor.

​

​

Doç. Dr. Metin Sarıkaya

 

dr.metinsarikaya@gmail.com

 

Nefroloji Uzmanı

S.B. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

​

Yayın Tarihi: 31/08/2016

bottom of page